Ga naar de inhoud

Tips voor het kopen van een gebruikte metaalbewerkingsmachine: waar moet je op letten?

31 maart 2023

Als je op zoek bent naar een gebruikte metaalbewerkingsmachine, dan zijn er een aantal zaken waar je op moet letten om ervoor te zorgen dat je een goede machine koopt. Het kopen van een tweedehands machine kan namelijk risico’s met zich meebrengen, zoals verborgen gebreken en slijtage. Om ervoor te zorgen dat je een machine koopt die aan jouw behoeften voldoet en betrouwbaar is, hebben we een aantal tips voor je op een rijtje gezet.

 

1. Let op de staat van de gebruikte machine

De staat van de machine is één van de belangrijkste zaken om op te letten bij het kopen van een gebruikte metaalbewerkingsmachine. Controleer daarom altijd de machine op slijtageplekken en eventuele beschadigingen. Dit kun je doen door de machine grondig te inspecteren en eventuele gebreken te noteren. Zo kun je een weloverwogen beslissing maken.

 

Uiteraard is dit iets wat Mebema jullie geheel uit handen kan nemen. Wil je meer weten over onze premium inspectie van jouw gebruikte machine? Je vindt er alles over op deze pagina.

 

2. De onderhoudsgeschiedenis van de machine

Een ander belangrijk punt is de onderhoudsgeschiedenis van de machine. Vraag altijd naar de meest recente onderhoudsrapporten en controleer of de machine regelmatig onderhouden is. Een regelmatig onderhouden machine gaat langer mee en is betrouwbaarder.

 

Uit onderzoek blijkt dat het regelmatig onderhouden van metaalbewerkingsmachines niet alleen de levensduur verlengt, maar ook de efficiëntie van de machine verbetert. Een goed onderhouden machine vermindert de kans op storingen en verhoogt de nauwkeurigheid van de bewerkingen. Daarnaast kan het verwaarlozen van onderhoud resulteren in hogere reparatiekosten en downtime van de machine, wat leidt tot productieverlies en hogere kosten op de lange termijn.

 

3. Check de specificaties van de tweedehands machine

Het is ook belangrijk om te weten welke materialen de machine kan bewerken en of deze geschikt is voor jouw specifieke behoeften. Niet alle machines zijn geschikt voor het bewerken van alle soorten metalen. Daarnaast is het ook belangrijk om te letten op de afmetingen van de machine, zodat deze past in de ruimte waar je hem wilt plaatsen. Heb je hier hulp bij nodig of wil je dat wij meedenken? Laat het ons weten!

 

4. Vraag naar de reden van verkoop

Het is verstandig om de verkoper te vragen naar de reden van verkoop. Een verkoper die de machine verkoopt vanwege een upgrade of verandering in bedrijfsactiviteiten is vaak betrouwbaarder dan een verkoper die de machine verkoopt vanwege problemen met de machine.

 

5. Prijs

Wanneer je op zoek bent naar een gebruikte metaalbewerkingsmachine, is het ook belangrijk om te letten op de prijs die de verkoper biedt. De prijs van een gebruikte machine kan variëren, afhankelijk van de leeftijd en de staat van de machine. Het is verstandig om prijzen te vergelijken tussen verschillende verkopers, zodat je een idee krijgt van wat een redelijke prijs is voor de machine die je zoekt.

 

Dankzij onze jarenlange ervaring zijn we bij Mebema specialist in het bepalen van de juiste waarde van een gebruikte metaalbewerkingsmachine. Vraag ons dus vrijblijvend om advies bij de aankoop van een gebruikte metaalbewerkingsmachine.

 

Wil je een CNC bewerkingsmachine verkopen? Doe hier een gratis waardebepaling!

 

6. Lees reviews

Als zesde punt is het handig om reviews te lezen van andere klanten die eerder een machine hebben gekocht bij dezelfde verkoper of tussenpartner. Dit kan je helpen om te bepalen of de verkoper betrouwbaar is en goede service biedt. Daarnaast kun je ook kijken naar het merk van de machine en onderzoeken of dit een betrouwbaar merk is met goede reviews.

Uit onderzoek is namelijk gebleken dat het lezen van online reviews van andere klanten een belangrijke factor kan zijn bij het maken van aankoopbeslissingen voor machines en andere producten. Een studie gepubliceerd in het Journal of Consumer Research toonde aan dat kopers meer waarde hechten aan beoordelingen van andere klanten dan aan productbeschrijvingen van de verkoper zelf. Bovendien hebben kopers de neiging om machines met positieve reviews hoger te waarderen en producten met negatieve reviews lager te waarderen dan producten zonder reviews.

 

Benieuwd naar de ervaringen van klanten van Mebema? Lees hier alle reviews.

 

7. Vraag professioneel advies

Een andere tip is dat het verstandig is om professioneel advies in te winnen voordat je een aankoop doet. Een expert op het gebied van metaalbewerkingsmachines kan je helpen om de juiste keuze te maken en je adviseren over welke machine het beste past bij jouw specifieke behoeften.

 

Uiteraard kan Mebema hier bij ondersteunen, neem vrijblijvend contact op om te informeren welke machine het beste bij jullie past. We hebben voor alle gewenste specificaties, leeftijd en budget de juiste machine.

 

8. Check de veiligheidsvoorzieningen

Als je een gebruikte metaalbewerkingsmachine koopt, is het ook belangrijk om te letten op de veiligheidsvoorzieningen van de machine. Controleer of de machine voldoet aan de wettelijke veiligheidseisen en of er eventuele extra veiligheidsmaatregelen zijn genomen door de verkoper. Een veilige machine kan ongelukken voorkomen en zorgen voor een veilige werkomgeving.

 

9. Levensduur en gebruiksuren van de machine

Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar de levensduur van de machine. Een machine die al veel jaren in gebruik is geweest, kan meer slijtage en onderhoudsproblemen hebben dan een machine die minder lang gebruikt is. Het is daarom verstandig om te letten op de leeftijd van de machine en te kijken naar het aantal gebruiksuren.

 

10. Servicemogelijkheden

Een andere factor om rekening mee te houden is de beschikbaarheid van vervangende onderdelen en service. Zorg ervoor dat de machine onderdelen heeft die gemakkelijk te vinden zijn en dat er voldoende service beschikbaar is voor de machine. Op deze manier kun je ervoor zorgen dat je de machine kunt onderhouden en repareren als dat nodig is.

 

11. Transport en installatiekosten

Als elfde punt is het belangrijk om te letten op de transport- en installatiekosten van de machine. Een grote en zware machine kan hoge kosten met zich meebrengen voor transport en installatie. Zorg ervoor dat je deze kosten meeneemt in je overweging bij het kopen van een gebruikte metaalbewerkingsmachine.

 

Uiteraard biedt Mebema full-service logistiek. Dit houdt in dat we het voorbereiden, laden, transporteren en installeren voor jou uit handen nemen. Hierbij maken we gebruik van ons wereldwijde partnernetwerk van honderden logistieke bedrijven. Wil je meer weten over onze full-service logistiek? Bekijk deze pagina.

 

12. Efficiëntie van de gebruikte machine

Een ander aspect om rekening mee te houden is de efficiëntie van de machine. Controleer of de machine goed presteert en weinig uitval heeft. Een efficiënte machine kan je tijd en geld besparen op de lange termijn.

 

Met deze tips in gedachten kun je een weloverwogen beslissing maken bij het kopen van een gebruikte metaalbewerkingsmachine. Door de machine grondig te inspecteren, de technische specificaties te controleren en de efficiëntie en onderhoudsgeschiedenis te beoordelen, kun je ervoor zorgen dat je een betrouwbare machine koopt die aan jouw behoeften voldoet. Heb je hulp nodig? Laat het ons weten, wij staan voor je klaar!

Wil jij een gebruikte machine kopen?

Neem contact met ons op.