Ga naar de inhoud

Mebema biedt refurbished machines van Trumpf aan

1 maart 2024

Mebema gaat refurbished machines van Trumpf aanbieden aan de plaatwerkindustrie in de Benelux. Hiervoor is de specialist in gebruikte metaal- en kunststofbewerkingsmachines een samenwerking aangegaan met het Duitse bedrijf I-H&S, dat een gecertificeerd partner is van Trumpf voor pre-owned machines. Tevens is Mebema salespartner geworden van Lissmac, de producent van machines voor het ontbramen en afronden van plaatdelen.

I-H&S beschikt over een groot refurbishcentrum. Via deze gecertificeerde Trumpf-partner heeft Mebema nu altijd een actueel aanbod van Trumpf machines; vlakbedlasers, ponsmachines, ponslasers, buislasers en kantbanken. En ook de bijbehorende automatisering.

Stan Reijrink, oprichter en eigenaar van Mebema, is opgetogen over het partnerschap met I-H&S. Dit bedrijf is al zo’n 30 jaar actief, beschikt over een gigantisch netwerk in met name Duitsland en verkoopt zo’n negentig tot honderd gebruikte Trumpf machines per jaar in hoofdzakelijk Europa, maar ook daar buiten. In de Benelux werd tot dusverre slechts incidenteel een machine verkocht. Maar hier gaan de zaken serieus aangepakt worden, nu Mebema de verkoop op zich neemt. “Dit is een fantastische ontwikkeling voor ons”, zegt Reijrink. “Via I-H&S hebben we nu altijd een actueel aanbod van Trumpf machines; vlakbedlasers – zowel CO2-lasers als natuurlijk steeds meer fiberlasers – ponsmachines, ponslasers, buislasers en kantbanken. En ook de bijbehorende automatisering.”

Zorgvuldige werkwijze

I-H&S telt zo’n 45 medewerkers en beschikt in de omgeving van Stuttgart over een groot refurbishcentrum. Het bedrijf opereert onafhankelijk van Trumpf, maar is wel gecertificeerd door de marktleider in plaatwerkmachines. Dit betekent dat de servicemonteurs jaarlijks worden bijgeschoold door Trumpf, terwijl Trumpf ieder jaar de processen bij I-H&S audit.

De werkwijze van I-H&S kenmerkt zich vooral door zorgvuldigheid. Bij de inkoop van een gebruikte machine wordt de historie daarvan direct grondig geanalyseerd aan de hand van de onderhoudsdocumentatie en dat wat op locatie wordt aangetroffen. De praktijk is vaak dat de machine daarna nog een tijdje doordraait in afwachting van bijvoorbeeld de komst van de nieuwe machine die de verkoper heeft besteld. Daarna volgt de demontage door de eigen monteurs, waarbij alles nogmaals wordt gecontroleerd. Dan wordt de machine naar het refurbishcentrum gebracht.

Het refurbishen start pas als er een klant is voor de machine. Want het opknappen van de machine kan, maar hoeft niet. Het kan immers ook zijn dat de klant de machine wil hebben in de staat zoals deze is gekocht. Opteert de klant voor een opgeknapte machine, dan start het refurbishproces volgens een lijst met meer dan 350 checkpoints. In een natte en een droge wasruimte wordt de hele machine schoongemaakt. Alle gecoate delen worden onderhanden genomen en in de juiste kleuren hersteld. Alle technische delen worden nagelopen op hun functioneren en indien nodig vervangen. Dit hele proces wordt besloten met een eindcontrole. Na installatie bij de klant volgt opnieuw een controle. “I-H&S doet alles precies zoals Trumpf de machine zelf ook zou herstellen”, aldus Reijrink.

Altijd een actueel aanbod

Het hele refurbishproces voor een machine kost gemiddeld meer dan 300 uur. Dit betekent een levertijd van 2 à 3 maanden. Door het enorme netwerk heeft I-H&S doorlopend een actueel aanbod van verschillende typen machines. Dit aanbod kan nu ook op de website van Mebema worden ingezien. “Staat hier niet bij wat een geïnteresseerde klant zoekt, dan kunnen we voor hem in het netwerk van I-H&S ook gericht op zoek gaan naar een geschikte machine.”

Voor Mebema is de samenwerking met deze Duitse partner een belangrijke ontwikkeling. Reijrink legt uit: “Tot dusverre hielden we ons hoofdzakelijk bezig met ‘de kale handel’. We kochten machines in en verkochten ze weer in dezelfde staat. Nu kunnen we plaatwerkbedrijven volledig gereviseerde machines aanbieden; het complete pakket, inclusief software en training. Voor dit type machines – zoals de lasers en ponsmachines – moet dat ook wel. Service en onderhoud zijn gegarandeerd doordat I-H&S gecertificeerd Trumpf-partner is. Dat geeft de klant zekerheid.”

Lissmac

Een tweede belangrijke ontwikkeling is dat Mebema salespartner in de Benelux is geworden voor Lissmac. Mebema handelde al in gebruikte ontbraammachines en zal dit ook blijven doen. Daarnaast kan Stan Reijrink nu ook echter een compleet pakket nieuwe machines aanbieden voor ontbramen, afronden, het aanbrengen van een oppervlaktefinish en het verwijderen van oxidehuid en slak op gesneden (laser, plasma en autogeen) en geponste plaatdelen. Zowel natte als droogwerkende machines.

Lissmac is een gerenommeerde fabrikant en is de uitvinder van dubbelzijdige ontbraammachine, die plaatdelen aan de onder- en bovenzijde in één doorgang kan finishen. De Duitse machinefabrikant is al twintig jaar actief in het ontbramen en beschikt over een flinke installed base in Nederland.

Stan Reijrink is met Mebema salespartner in de Benelux is geworden voor Lissmac, een gerenommeerde fabrikant en de uitvinder van de dubbelzijdige ontbraammachine, die plaatdelen aan de onder- en bovenzijde in één doorgang kan finishen.

Lissmac is exposant op de TechniShow en zal zich daar laten vertegenwoordigen door Stan Reijrink. De machines die Lissmac op de beurs gaat demonstreren zijn de SBM-L 1000 EVO (dubbelzijdige machine met nieuwe generatie besturing) en de SMD 345.

Inkoop machines voor export

De nieuwe samenwerkingen met I-H&S en Lissmac betekenen dat Mebema meer gaat focussen op de verkoop van machines. Daarnaast blijft de inkoop van machines bij bedrijven in de Benelux ook gewoon doorgaan. Deze zijn veelal bestemd voor de export. Reijrink ziet zijn projecten steeds groter worden. Hij doet ook de sluiting van bedrijven of hele afdelingen met soms tientallen machines tegelijk. Mebema is de officiële partner in de Benelux van Gindumac (Global Industrial Machinery Cluster), een toonaangevend bedrijf in de internationale handelsmarkt in gebruikte machines. Dit Duitse bedrijf werkt wereldwijd met een uitgebreid netwerk van experts op het gebied van gebruikte machines. “Via Gindumac zijn we aangesloten op een gigantisch internationaal netwerk. Dit maakt onze positie heel krachtig.”

Jouw gebruikte machine verkopen?

Neem contact met ons op of doe een gratis waardebepaling