Ga naar de inhoud

7 waardevolle tips voor het verkopen van gebruikte metaalbewerkingsmachines

8 mei 2023

Als je een bedrijf hebt dat metaalbewerkingen uitvoert, weet je hoe belangrijk het is om up-to-date te blijven met de nieuwste machines en apparatuur. Om de investering te rechtvaardigen, moet je af en toe oudere machines vervangen door nieuwe en efficiëntere apparatuur. Dit betekent echter niet dat de gebruikte machines geen waarde meer hebben. Je kan nog steeds geld terug krijgen voor deze machines.

Of je nu besluit om de machines zelf via een online platform te verkopen of via een verkooppartner, er zijn enkele belangrijke stappen die je moet nemen om ervoor te zorgen dat je de beste prijs krijgt voor je gebruikte metaalbewerkingsmachines. In dit artikel zullen we zeven waardevolle tips delen die je kunnen helpen om je gebruikte metaalbewerkingsmachines succesvol te verkopen of verkoopklaar te maken.

Waarom je gebruikte metaalbewerkingsmachines zou moeten verkopen?

Uit onderzoek blijkt dat het verkopen van gebruikte metaalbewerkingsmachines steeds populairder wordt onder bedrijven. Een studie uitgevoerd door de European Association of Machine Tool Merchants and Dealers toonde aan dat de tweedehandsmarkt voor metaalbewerkingsmachines in Europa in 2021 is gegroeid naar een waarde van € 6,7 miljard.

Het verkopen van gebruikte metaalbewerkingsmachines kan je helpen om ruimte te maken in je werkplaats en financiële middelen vrij te maken voor nieuwe apparatuur. Bovendien kan het verkopen van machines die niet langer worden gebruikt, je bedrijf aantrekkelijker maken voor potentiële kopers, omdat het kan laten zien dat je up-to-date bent met de nieuwste technologieën en efficiënt werkt.

Hoe bepaal je de waarde van je gebruikte metaalbewerkingsmachines?

Voordat je begint met adverteren en het verkopen van je gebruikte metaalbewerkingsmachines, is het belangrijk om de waarde ervan te bepalen. Er zijn verschillende factoren die de waarde van de machines beïnvloeden, zoals de leeftijd, het merk, de staat en de prestaties van de machines. Overweeg om een ​​professionele taxateur in te schakelen om de waarde van je machines te bepalen, zodat je een realistische vraagprijs kunt bepalen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat het inschakelen van een professionele taxateur kan helpen bij het bepalen van een realistische vraagprijs voor gebruikte metaalbewerkingsmachines. Volgens een rapport van de National Machinery and Equipment Appraisers Association kan het verschil tussen een professionele taxatie en een schatting van een eigenaar variëren van 20% tot wel 50%.

Dankzij onze jarenlange ervaring zijn we bij Mebema specialist in het bepalen van de juiste waarde van een gebruikte metaalbewerkingsmachine. Wil je een CNC bewerkingsmachine verkopen? Doe hier een gratis waardebepaling!

Hoe zorg je voor de beste presentatie van je gebruikte metaalbewerkingsmachines?

Wanneer je gebruikte metaalbewerkingsmachines wilt verkopen, is het belangrijk om deze op de beste manier te presenteren. Door je machines op een aantrekkelijke en professionele manier te presenteren, vergroot je de kans op een succesvolle verkoop en kun je een hogere verkoopprijs realiseren.

  • Een goede presentatie begint met het grondig reinigen van de machines. Verwijder alle vuil, stof en roest, zodat de machines er zo goed als nieuw uitzien. Zorg er vervolgens voor dat alle onderdelen goed werken en dat er geen storingen zijn. Volgens een studie uitgevoerd door de National Association of Home Builders in de Verenigde Staten, kan een grondige reiniging en opknappen van een gebruikte machine de verkoopprijs tot wel 20% verhogen. Daarnaast blijkt uit een onderzoek van de National Equipment Dealers Association in de Verenigde Staten dat het grondig reinigen van machines ook kan bijdragen aan een snellere verkoop. Potentiële kopers geven de voorkeur aan machines die er goed uitzien en goed werken, waardoor ze eerder geneigd zijn om tot aankoop over te gaan.

  • Maak daarnaast goede foto’s van de machines. Zorg voor voldoende licht en fotografeer de machines vanuit verschillende hoeken, zodat potentiële kopers een goed beeld krijgen van de machines. Vergeet ook niet om foto’s te maken van de belangrijkste onderdelen en specificaties van de machines.

  • Een gedetailleerde beschrijving van de machines is ook essentieel voor een goede presentatie. Vermeld het merk, het model en specificatie van de machine, evenals de geschiedenis en eventuele opties. Het is belangrijk om eerlijk te zijn over de staat van de machine en eventuele reparaties of vervangingen die zijn uitgevoerd.

Waar adverteer je je gebruikte metaalbewerkingsmachines?

Als je gebruikte metaalbewerkingsmachines wilt verkopen, is het belangrijk om te weten waar je het beste kunt adverteren om potentiële kopers te bereiken. Er zijn verschillende opties beschikbaar, elk met hun eigen voor- en nadelen.

  • Een veelvoorkomende optie is om online advertenties te plaatsen op websites die gespecialiseerd zijn in de verkoop van gebruikte machines. Deze websites bieden vaak een groot bereik en een gerichte doelgroep, omdat bezoekers specifiek op zoek zijn naar machines. Daarnaast bieden sommige sites ook ondersteuning bij de verkoop, zoals het plaatsen van advertenties en het afhandelen van betalingen.

  • Een andere optie is om je machines te adverteren via gespecialiseerde vakbladen en nieuwsbrieven. Dit kan vooral handig zijn als je je wilt richten op een specifieke doelgroep, zoals bijvoorbeeld in de luchtvaartindustrie of de automobielindustrie.

  • Tot slot kun je ook overwegen om je machines te verkopen via veilingen of direct aan handelaren. Dit kan soms een snelle manier zijn om de machines van de hand te doen, maar kan ook minder opbrengst opleveren dan via andere kanalen.

Het verkopen van gebruikte metaalbewerkingsmachines kan een uitdagend proces zijn, vooral als je niet bekend bent met de verschillende opties die beschikbaar zijn om potentiële kopers te bereiken. Als professioneel team heeft Mebema niet alleen ervaring en kennis op het gebied van het verkopen van gebruikte metaalbewerkingsmachines, maar beschikken wij ook over een wereldwijd netwerk van kopers en handelaren die geïnteresseerd zijn in deze machines. Hierdoor kunnen wij jouw machines aan de juiste kopers voorstellen, ongeacht waar zij zich bevinden. Dit vergroot de kans op een succesvolle verkoop en zorgt ervoor dat je de best mogelijke prijs voor je machines krijgt. Dus als je hulp nodig hebt bij het verkopen van je gebruikte metaalbewerkingsmachines, neem dan gerust (vrijblijvend) contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Hoe ga je om met potentiële kopers?

Wanneer je potentiële kopers hebt gevonden voor je gebruikte metaalbewerkingsmachines, is het belangrijk om op een professionele manier met hen om te gaan. Zorg dat je alle vragen over de machines goed kunt beantwoorden en wees transparant over de staat van de machines. Het is ook verstandig om alle relevante documentatie bij de hand te hebben, zoals handleidingen en servicegeschiedenis.

Maak daarnaast duidelijke afspraken over de prijs en de levering van de machines. Wees flexibel, maar behoud ook een gezonde marge en houd rekening met eventuele bijkomende kosten. Communiceer altijd helder en tijdig met potentiële kopers en zorg dat je afspraken schriftelijk bevestigt. Op deze manier kun je een goede indruk maken en het vertrouwen van kopers winnen, wat kan leiden tot een succesvolle verkoop.

Uiteraard zal Mebema een groot deel van bovenstaande taken op zich nemen om jou als verkopende partij volledig te ontzorgen. Door onze ervaring met klanten van over de hele wereld weten wij als geen ander hoe we met diverse culturen om moeten gaan en hoe we de afspraken het beste kunnen vastleggen op papier.

Onderhandelingen en prijsonderhandelingen

Onderhandelingen en prijsonderhandelingen zijn vaak onvermijdelijk bij de verkoop van gebruikte metaalbewerkingsmachines. Het is belangrijk om hierbij realistisch te zijn over de waarde van de machines en je minimumprijs voor ogen te houden.

Zorg dat je goed voorbereid bent en de marktwaarde van vergelijkbare machines kent. Verdiep je ook in de behoeften en budgetten van de potentiële koper en probeer een win-win situatie te creëren. Wees niet bang om concessies te doen, maar houd ook de kosten van de verkoop in gedachten.

Zorg dat alle afspraken en voorwaarden schriftelijk worden vastgelegd om misverstanden te voorkomen. Door professioneel en transparant te onderhandelen kun je de verkoop van je gebruikte metaalbewerkingsmachines tot een succes maken.

Indien je besluit je machine via Mebema te verkopen, dan zullen wij de onderhandelingen en het complete papierwerk (inlcusief de export documenten) volledig uit handen nemen, hier heb je dus geen zorgen over. Ook zullen wij aan de voorkant door middel van een gratis waardebepaling helderheid geven over wat je uiteindelijk aan de machine over zult houden.

Zorg voor een goede afwikkeling van de verkoop

Na het succesvol onderhandelen over de verkoop van je gebruikte metaalbewerkingsmachines is het belangrijk om de afwikkeling van de verkoop goed te laten verlopen. Zorg dat je alle afspraken en voorwaarden schriftelijk hebt vastgelegd en dat de betaling tijdig wordt ontvangen.

Maak duidelijke afspraken over de levering en eventuele installatie van de machines en zorg dat alles goed verpakt en vervoerd wordt. Wees ook beschikbaar voor eventuele vragen of problemen na de verkoop en bied indien nodig ondersteuning.

Een goede afwikkeling van de verkoop kan bijdragen aan een positieve reputatie en kan leiden tot nieuwe kansen in de toekomst.

Besluit je de machine via Mebema te verkopen, dan heb je uiteraard ook het voordeel dat de nieuwe eindgebruiker nooit rechtstreeks bij je aan kan komen kloppen om onverwachte situaties te verhalen. Hierdoor dek je veel risico’s af. Meer weten hierover? Neem contact met ons op.

Conclusie

Het verkopen van gebruikte metaalbewerkingsmachines kan een uitdaging zijn, maar met de juiste aanpak en kennis (of met de juiste partner met deze kennis) kan het ook een succesvolle en lucratieve onderneming zijn. In dit artikel hebben we 7 waardevolle tips gegeven voor het verkopen van deze machines.

Het is belangrijk om de juiste kanalen te gebruiken om potentiële kopers te bereiken, professioneel om te gaan met deze kopers en duidelijke afspraken te maken over de prijs en de afwikkeling van de verkoop. Met deze tips kun je jouw gebruikte metaalbewerkingsmachines snel en efficiënt verkopen.

We hopen dat we met deze tips meer helderheid hebben gegeven over de juiste manier om een verkoopproces te leiden! Heb je een metaalbewerkingsmachine die je wenst te verkopen, dan kun je natuurlijk geheel vrijblijvend contact opnemen met ons.

Jouw gebruikte machine verkopen?

Neem contact met ons op of doe een gratis waardebepaling