top of page

Kiezen van de juiste kantbank!

Naarmate de technologie vordert, worden bijgewerkte componenten en functies steeds vaker in de industrie gebruikt. Van touchscreenbedieningen tot servo-aangedreven achter aanslagen en van hydraulisch tot pneumatisch aangedreven klemmen, dit zijn slechts enkele veelvoorkomende functies die worden ingebouwd door de bekende kantbank fabrikanten. Door al deze implementaties worden nauwkeurigheids- en herhaalbaarheidstoleranties steeds indrukwekkender. Echter is er ook een zeer groot technologisch verschil binnen de kantbankgemeenschap. Alleen al de implementatie van deze technologie heeft het buigen voor altijd veranderd en biedt een hogere productiesnelheid van de meest nauwkeurige onderdelen. U vraagt ​​zich waarschijnlijk af: "Wat kan er zo invloedrijk zijn?" het antwoord daarop, crowning!


Crowning is het tegenovergestelde van de natuurlijke reactie van het buigproces, namelijk doorbuiging. Doorbuiging vindt plaats als tonnage wordt uitgeoefend, van de cilinders die op de ram zijn gemonteerd en op het bed of de steunplaat van de machine. Doorbuiging zorgt ervoor dat zowel de ram als het bed van de machine op hun beurt in het midden buigen, wat resulteert in ondergebogen of kanovormige onderdelen. Crowning wordt vervolgens geïmplementeerd om die afbuigcurve tegen te gaan. Hoe dit wordt bereikt, wordt op verschillende manieren gedaan, die we later in meer detail zullen bespreken. In wezen proberen ze allemaal de afbuigingcurve te weerspiegelen, waardoor een gelijkmatige verdeling van de tonnage over de hele machine wordt gecreëerd, wat resulteert in een nauwkeurig product, van begin tot eind.


Er zijn aantoonbaar drie hoofdmethoden die worden gebruikt in de crown-applicaties van vandaag; Gecentraliseerde hydraulische crowning, hydraulische cilinders (pucks) verspreid over het bed en als derde een op het bed gemonteerde “golf”-wig. Hoewel ze allemaal worden beschouwd als CNC-crowning en helpen bij het elimineren van de tijd en het giswerk dat gepaard gaat met het handmatig compenseren van doorbuiging, zijn al deze methoden niet hetzelfde. Met betrekking tot veel aspecten van de productie en zelfs het leven in het algemeen, is een eenheid zo sterk als zijn zwakste component. Dit betekent dat een kantbank alleen zo nauwkeurig kan zijn als de grootste toelaatbare variabele. In deze vergelijking kan worden gesteld dat de variabele, de crowningsmethode is.

Door de meeste marktleiders wordt de op het bed gemonteerde “golf”-wig crowning gezien als de meest nauwkeurige crowningsmethode. Bij MEBEMA delen we dezelfde mening en hebben we dergelijke maatregelen genomen om deze crowning methodologie te implementeren op onze Accurl afkantpersen. Er zijn verschillende redenen waarom zoveel gerenommeerde marktleiders deze methodologie gebruiken. Sommige daarvan zijn; de eenvoud van het onderhouden van een dergelijk systeem, de mogelijkheid om het werkstuk nauwkeurig te manipuleren en onnodige variabelen te elimineren die de nauwkeurigheid van het product beïnvloeden. Omdat het wigvormige systeem op het bed is gemonteerd, is het zeer eenvoudig om voor onderhoud bij het hele systeem te komen. Dit helpt op zijn beurt weer mee aan de betrouwbaarheid van het systeem. Een enorm voordeel voor de locatie van het crowningsapparaat is de mogelijkheid om het product rechtstreeks te manipuleren. Dit wordt bereikt door de variabelen die naast het product moeten worden gemanipuleerd, te beperken. In deze methodologie zijn de enige variabelen in het crowningsproces het crowningsapparaat, de matrijsrail, de matrijs en het materiaal. De reden waarom dit belangrijk is, is dat u door minder variabelen in uw proces te hebben, nu een beter beheersbare en voorspelbare buigomgeving creëert.


De voordelen van een op het bed gemonteerde wigvormige crowning en het onvermogen om deze te evenaren zijn de nadelen van andere crowningsmethoden. Omdat het zich in het bed / steungebied van de rem bevindt, zijn er tal van minpunten. Vanuit het oogpunt van onderhoud zijn de cilinders een van de meest te onderhouden componenten van een kantbank. Als natuurlijk bijproduct van hun samenstelling zullen afdichtingen uiteindelijk moeten worden vervangen en mogelijk zelfs opnieuw opgebouwd. Dus nu in plaats van twee cilinders te onderhouden, heb je er nu één tot soms zes of meer erbij. Elk van deze toegevoegde cilinders geeft niet alleen een onderhoudsprobleem, maar ook een betrouwbaarheidsprobleem. Er zijn slangen en andere hydraulische elementen die betrokken zijn bij het laten functioneren van elke cilinder, elk daarvan biedt een kans op fouten. Op zijn beurt is een reparatie vereist die niet alleen kostbaar is vanuit een financieel standpunt, maar ook vanuit een oogpunt van tijd.


Een bijkomend aspect naast onderhoud en betrouwbaarheid is het aantal variabelen dat betrokken is bij de buigproces. Een hydraulisch systeem gebruikt uiteraard hydraulische olie om te kunnen functioneren. Een veel voorkomende variabele die over het hoofd wordt gezien, vooral in niet-klimaatgecontroleerde omgevingen, is de temperatuur van uw hydraulische olie. Aan het begin van uw ploegendienst heeft uw hydraulische olie een andere temperatuur dan halverwege uw ploegendienst, wat direct correleert met de viscositeit van uw olie. Dit kan op zijn beurt een dramatische invloed hebben op hoe dat hydraulische systeem presteert. Een andere factor waarmee rekening moet worden gehouden, is de hoeveelheid staal die u moet manipuleren, in wezen is 30% van het steunoppervlak. Die ook onderhevig is aan wisselende temperaturen in relatie tot de stijfheid. Dit is dus slechts een ander voorbeeld van de vluchtigheid bij het omgaan met deze methode van crowning. Een veel voorkomende vraag die wordt gesteld is: "Als hydraulische crowning geen ideale methode is voor een nauwkeurige crowning, waarom gebruiken andere fabrikanten deze dan?". Het simpele antwoord daarop is dat het goedkoper is dan andere stijlen. Het biedt een besparing op de fabricagekosten, waardoor het op zijn beurt een aantrekkelijke manier wordt om concurrerend te zijn vanuit een prijsperspectief, vandaar dat het een aangeboden en vaak "gepushte" configuratie is.Als u te maken heeft met een precisiebuigtoepassing, is de enige echt geschikte crowningsmethode de op het bed gemonteerde wigvormige crowning. Al het andere dan dat is gemakkelijk te bepalen als een beperking voor de kantbank en voor alle precisiemogelijkheden. Beperk uzelf dus niet door verouderde technologie te gebruiken in op precisie gebaseerde toepassingen.

Neem contact op met ons team bij MEBEMA, waar we de tijd nemen om meer te weten te komen over uw toepassing en behoeften en een oplossing te formuleren die is toegewijd aan uw succes op korte en lange termijn.

bottom of page